Acasa Business 10 sfaturi de siguranta la locul de munca pentru orice angajat

10 sfaturi de siguranta la locul de munca pentru orice angajat

de admin

Siguranta la locul de munca nu se poate baza doar pe proceduri si standarde greu de inteles. Un spatiu de lucru sigur se creeaza atunci cand atat angajatii cat si angajatorii sunt constienti de riscurile la care se supun si gasesc moduri in care le pot evita.

Fundatia sigurantei la locul de munca se bazeaza pe efortul depus de angajati in identificarea oportunitatilor de imbunatatire a modului de lucru si pe deciziile pe care acestia le iau in rutina de zi cu zi.

Iata care sunt cele mai importante 10 sfaturi de siguranta la locul de munca pe care orice angajat ar trebui sa le stie:

1) Cunoaste-ti spatiul de munca

Acest pas necesita cunoasterea riscurilor datorate de neatentie care pot avea loc la locul de munca. Atunci cand esti constient de imprejurimile in care lucrezi, poti cu usurinta sa iti dai seama cand un echipament nu functioneaza corect si poti impiedica un accident provocat de acesta sau poti sa pastrezi distanta fata de materiale periculoase care ti-ar putea afecta sanatatea.

2) Pastreaza o postura corecta la birou

Daca lucrezi la birou esti predispus la afectiuni ale coloanei vertebrale. O postura corecta este: umerii pe aceeasi directie cu soldurile, spatele drept, privirea perpendiculara cu ecranul si coatele pe birou. Daca lucrezi intr-un domeniu care necesita efortul fizic constant si ridicarea obiectelor grele, pastraza o postura corecta a corpului pentru a evita durerile de spate.

3) Ia pauze regulate

Cele mai multe boli si afectiuni sunt generate de suprasolicitarea la munca. Dezhidratarea, miscarea putina sau munca fara pauze pot cauza probleme grave pe termen lung. De aceea este recomandat sa faci pauze in mod regulat si sa iti programezi task-urile mai complicate atunci cand concentrarea ta este la putere maxima.

4) Foloseste corect echipamentele si masinariile

Asigura-te ca folosesti echipamentele de lucru corespunzator si iti pastrezi o marja de siguranta. Nu te grabi la asamblarea sau dezasamblarea echipamentelor de lucru si nu le folosi in alte scopuri decat cele pentru care sunt realizate.

5) Elibereaza caile de acces in caz de urgenta     

In cazul unei urgente va trebui sa actionezi rapid si sa evacuezi cladirea intr-un timp cat mai scurt. De aceea este recomandat sa eliberezi caile de acces ale cladirii si sa eviti depozitarea cutiilor sau echipamentelor in dreptul usilor. De asemenea, ai in vedere ca prizele sa nu fie ascunse in spatele pieselor de mobilier pentru a evita incendiile provocate de scurtcirciut.

6) Raporteaza eventualele pericole superiorului

Seful tau trebuie sa fie mereu informat cu privire la pericolele sau riscurile care pot aparea in timpul muncii. El este raspunzator prin lege de siguranta angajatilor si va trebui sa asigure un spatiu de lucru sigur ferit orice fel de riscuri.

7) Foloseste echipamente ajutatoare

In loc sa incerci sa muti un obiect greu dintr-o parte in alta, foloseste o roaba sau un carucior care iti poate usura munca. De multe ori apar accidente de munca datorate acestui tip de risc si foarte putini angajati il iau in considerare.

8) Nu consuma bauturi alcoolice

Aproximativ 3% din accidentele de munca sunt datorate consumului de alcool sau de droguri. Atunci cand abilitatea unui angajat de a lua decizii este afectata de bauturile alcoolice, este pusa in pericol siguranta lui si a colegilor de munca. Din acest motiv, daca sesizezi ca un coleg se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau narcoticelor trebuie sa raportezi in scurt timp unui superior.

9) Redu stresul la locul de munca

Stresul poate cauza depresie si probleme de concentrare si este considerat accident de munca. Cauzele cele mai comune pentru aparitia stresului sunt orele peste program, volum de munca foarte mare, conflicte cu colegi sau superiori si nerespectarea programului de pauza. Comunica-i sefului tau despre orice frustrare pe care o ai si s-ar putea sa te ajute pentru a depasi situatia cat mai usor.

10) Foloseste echipament de protectie profesionist

Daca nu folosesti echipamente de protectie a muncii de calitate atunci viata ta este pusa in pericol. Foloseste in functie de anotimp imbracaminte de protectie pentru iarna sau imbracaminte pentru vara, ochelari de protectie si casti de protectie certificate. Aceste echipamente te pot proteja si iti ofera siguranta muncii de care ai nevoie.

Iata un exemplu de jacheta de protectie pe care o poti folosi pentru a-ti proteja umerii de obiecte ascutite sau grele:

Aceasta Jacheta de lucru VISION este realizata din materiale de calitate (bumbac si poliester) are un guler inalt si este intarita la umeri pentru a oferi siguranta in cazul transportului materialelor prin efort fizic.

Unul dintre furnizorii recomandati este ronsalprotect.ro, care iti pune la dispozitie echipamente de protectie de cea mai buna calitate, la standardele cele mai inalte. Certificarea Oeko-Tex® Standard 100 obtinuta de Ronsal Protect atesta faptul ca produsele din gamele de imbracaminte de protectie R8ED, VISION si 4TECH pe care le comercializeaza sunt inofensive pentru sanatatea umana.

Siguranta ta este importanta si trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta sa eviti riscurile la locul de munca. Daca esti angajat sau ai angajati, asigura-te ca normele de siguranta in munca sunt mereu respectate si fii mereu proactiv  atunci cand vine vorba de prevenirea accidentelor de munca.

You may also like