Morfologia de trimestru intai – de ce este importanta

Daca medicul care iti supravegheaza sarcina te-a informat despre necesitatea de a te programa pentru realizarea unei analize numita morofologie fetala, trebuie sa stii ca importanta acesteia nu este de subestimat. In protocolul medical impus in Romania sunt prevazute 3 morfologii fetale, insa doar doua sunt recomandate de obicei pacientelor, ultima avand ca scop depistarea ratei de crestere a fatului.

O prima morfologie se impune in perioada 11-13 saptamani de sarcina, insa pentru ca fatul este prea mic si nu se pot observa multe aspecte, o a doua este importanta deopotriva. Aceasta se va realiza in intervalul 19-22 saptamani. Acum este timpul oportun de a examina organele bebelusului, inclusiv de a masura creierul, de a depista eventuale probleme, buzele, coloana si oasele; totodata aceasta ecografie este relevanta pentru a examina peretele abdominal, placenta, lichidul amniotic, inima, cordonul ombilical. Pentru mamele care inca nu stiu sexul copilului acum se confirma cel mai sigur care este acesta. Nu in cele din urma, medicul specialist ofera si o data mai probabila a nasterii, pe baza varstei de sarcina estimata.

Unde se poate realiza morfologia fetala

Medicii care supravegheaza o pacienta insarcinata adesea recomanda clinicile private pentru a se efectua morfologia fetala deoarece dotarile sunt de top. Spre exemplu ramura de ginecologie Suceava in cadrul unei clinici private poate include un pachet de servicii complet pentru gravide, cu preturi avantajoase.

Morfologia fetala de trimestru intai este o analiza complexa, astfel ca sunt urmariti toti parametri de dezvoltare a bebelusului. In acest sens, majoritatea medicilor obstreticieni recomanda la randul lor medici specialisti si cu experienta pentru realizarea morfologiilor. Este in favoarea pacientei sa aiba parte de rezultate de incredere. O recomandare pentru pacientele din Suceava, Falticeni sau imprejurimi este Alma Clinic. Aici se pot realiza ecografii pentru orice trimestru de sarcina, morfologii fetale, ecografii mamare si nu numai – in cadrul paginii lor, la sectiunea obstretica-ginecologie, sunt mentionate toate serviciile din aceasta ramura.

Precizari

Desi in perioada recomandata pentru realizarea morfologiei de trimestru intai fatul are in jur de 8 cm, majoritatea organelor vitale sunt formate deja, de la inima la coloana, maini, picioare, structura fetei.

In timpul acestei investigatii medicale se estimeaza varsta sarcinii, data conceptiei, evaluand asadar si data probabila a nasterii. Ecografia permite analizarea translucentei nucale, a frecventei cardiace, a fluxului sanguin si prezenta osului nazal.

Investigatia medicala numita morfologie fetala de trimestru intai cuprinde ecografia in sine si se completeaza de un test de sange, pentru a calcula riscul de dezvoltarea a unor boli genetice. Acesta este insa un test de screening, nu de diagnostic. In cazul in care sunt suspiciuni, medicul care efectueaza morfologia, ulterior cel care supravegheaza sarcina, recomanda un teste mai complexe, precum amniocenteza, testul Harmony sau Panorama.

Morfologia fetala este inca o analiza in lista celor recomandate pentru orice gravida. Uneori sunt emotii pana la confirmarea starii de sanatate a bebelusului, dar este si o noua ocazie de a observa ce se intampla intrauterin. Cert este ca importanta acesteia este una majora.

Lasă un răspuns