Acasa Casa Lucrari de intretinere si ingrijire a pomilor fructiferi

Lucrari de intretinere si ingrijire a pomilor fructiferi

de admin

Luna martie este una dintre perioadele de baza pentru lucrarile de ingrijire si intretinere a livezii. Este considerata ca fiind cea mai potrivita luna din cursul anului pentru plantarea pomilor, a arbustilor fructiferi, precum si a celor ornamentali.

Tot acum incep activitatile legate de adunarea frunzelor uscate si a ramurilor cazute, iar trunchiurile copacilor urmeaza a fi razuite cu o perie aspra, in vedera indepartarii daunatorilor. Varuirea trunchilor este, de asemenea, o alta lucrare care se realizeaza pentru a distruge ouale insectelor si ale parazitilor care se afla in crapaturile din scoarta. Prin varuire este impiedicata dezvoltarea muschilor si a lichenilor pe trunchiuri.

Taierile maresc rodul toamnei

In functie de forma care se doreste a fi prezentata de coroana vor avea loc taierile pentru formarea sa. Conform specialistilor, in pomicultura, formarea unei coroane are loc in 3 – 4 ani de la plantare, cu ajutorul unor operatiuni diverse ce tin de modificarea pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor, prin taieri propriu – zise, prin suprimari sau scurtari de ramuri.

Executarea taierilor de intretinere pentru cea mai mare categorie de pomi fructiferi se realizeaza iarna ori spre sfarsitul iernii. In cazul ciresului, visinului si piersicului, taierile de intretinere pot fi facute chiar si dupa recoltare, intrucat pentru aceste specii mai sensibile, inchiderea ranilor inainte de a veni iarna constituie un avantaj. Taierile din timpul iernii sunt facute pentru a intari structura pomului si pentru a asigura un plus de vigoare la crestere. Taierile de la sfarsitul primaverii, odata ce fructele au fost formate, sunt indicate, in vederea corectarii pomilor pitici.

Anumite specii, precum piersicul, caisul sau prunul au nevoie de o scurtare a ramurilor anuale, ce au depasit anumite lungimi. Piersicul va trebui sa suporte taierea daca ramurile anuale au depasit 50 – 60 cm , in timp ce prunul si caisul vor necesita scurtari daca ramurile depasesc 40 cm. Ciresul si visnul nu au nevoie de aceste taieri, ci doar de opearatiunea corecta de intretinere a coroanei. La mar si par nu sunt recomandate taierile ramurilor anual, deoarece in varful acestora se gasesc mugurii de rod.

La pomi, taierile in uscat trebuie sa inceapa atunci cand nu mai sunt anuntate geruri mari. Inceputul lunii martie poate fi extrem de favorabil in ceea ce priveste inceperea lucrarilor de taiere in uscat, in livezi. Printre speciile cu cea mai mare sensibilitate la ger sunt: parul, prunul, marul, piersicul si caisul. Ramurile neroditoare devin de cele mai multe ori parazite si consuma resursele celor care rodesc. Este recomandata taierea lor in momentul aparitiei, intrucat se dezvolta si se intaresc repede. Cele mai productive crengi cresc intr-o pozitie orizontala sau intr-un unghi de maximum 45 de grade.

Uneltele pomicultorului

Pentru taierile realizate la pomi si semiarbusti fructiferi sunt utilizate foarfece speciale, confectionate din materiale usoare si cu un singur tais.

Cultivatorii de tufe si arbusti fructiferi vor folosi foarfece cu manere lungi. Ferastraul din gradina poate fi confectionat din rama metalica a unui bomfaier, careia i se va aplica o panza de ferastrau.

 

Cei interesati pot gasi in cadrul site-ului Pepinieramoara.ro pomi fructiferi sanatosi intr-o varietate larga de soiuri si la costuri echilibrate.

You may also like