Acasa Fashion Ia, o moda schimbata de curentul modern

Ia, o moda schimbata de curentul modern

de admin

 

Daca in trecut ia era purtata zi de zi si una special brodata numai pentru zile de sarbatoare, acum se pare ca ia este o piesa vestimentara altfel. Poate fi integrata in tinute casual sau elegante, are frumusetea broderiei in prim plan, insa foarte diferita de stilul iilor originale. Exista colectii de ii cusute manual, creatii vintage, originale si ii reinterpretate sa spunem, stilizate.

Intr-o oarecare masura, iile au cunoscut si ele tendintele moderne si astfel au devenit atat de variate in stil. Un motiv in plus pentru a fi purtate, intrucat ia risca sa ramana intr-un con de umbra, devenind piesa vestimentara traditionala de expus si apreciat si nimic mai mult. Totusi, in toata aceasta poveste trebuie sa existe o buna delimitare despre ce este ia autentica si ce este ia stilizata.

De ce iile actuale nu mai sunt ce au fost

Desigur ca a reproduce modelele ce erau cusute pe ii este un lucru greu si migalos. Acestea sunt doar ii cusute manual, realizate din panza de in, canepa, matase sau borangic. De obicei motivele traditionale brodate graviteaza in jurul simbolurilor, cel mai adesea crucea este intalnita. Sunt albe, brodate si se disting prin cusaturi specifice: umarul uneste partile din fata si spate cu maneca, altita este banda lata, un element unic, incretitul si raurile, acele benzi pe piept si maneci. De asemenea, ia autentica se distinge prin bibilurile sau cheitele, acestea fiind cusaturi prin care se imbina textilele.

Prin exemplul iilor asa cum sunt ele la original distinctia tipologiilor se face prin 3 elemente definitorii si anume:

  • Deschiderea gulerului.
  • Insertia manecilor.

Astfel de detalii sunt apreciate de catre cei care stiu realmente ce presupune o lucrare precum o ie cusuta si bordata manual. Absorbiti de frumusetea cromatica si a motivelor traditionale, unii prea putin isi dau seama ca unele bluze s-au doar inspirate din arta iilor. Desigur ca o ie autentica, o ie cusuta manual costa destul de mult, dari isi si merita banii. In fapt, scopul de a crea ii reproducand fidel acele modele cum erau candva este de a duce mai departe aceasta arta. Asadar nimic nu se face in serie, nimic nu se face fara cunoasterea tehnicilor de coasere  specifice.

Unde gasim ii

Desigur ca piata este ofertanta, iar magazinele care pun la dispozitie astfel de produse sunt tot mai multe. O atentie deosebita trebuie acordata celor care ofera spre vanzare ii autentice, pentru a fi sigura ca iti cumperi ceea ce pare a fi. De obicei materialul si broderia dau de banuit imediat, chiar daca nu esti cunoscator poti face diferenta de stil intre o ie autentica si una stilizata.

O recomandare este Ie Nationala. Vei gasi aici chiar si camasi pentru barbati sau copii si colectii vaste de ii. Cat despre iile cusute manual, acestea sunt reprezentative pentru mai multe zone ale tarii. Descopera ce inseamna o ie de calitate de fapt si nu intarzia sa alegi una pe gustul tau.

 

 

 

You may also like