Depresia – boala secolului 21 – Cauze si simptome

Tot mai des pomenita in ultimul timp, depresia a ajuns la un punct in care poate fi denumita boala secolului 21. Este o problema reala, mai ales ca apare inca de la varste fragede si este foarte greu combatuta de catre psihologi.

In acest articol vom discuta despre principalele cauze ale aparitiei depresiei si despre simptomele acesteia. Ramaneti pana la sfarsit pentru a citi recomandarile noastre privind metode de tratament ale depresiei.

Cauze principale ale depresiei

Desi cercetarile privind cauzele aparitiei depresiei nu au dat rezultate concrete, s-au gasit cateva tipare prin care apare aceasta boala, pe care le enumeram mai jos:

  1. Cauze de natura sociala

Una dintre cele mai comune cauze ale depresiei in zilele noastre este datorata naturii sociale. Aceasta poate aparea datorita unei situatii sociale nefavorabile, precum pierderea locului de munca, lipsa banilor, traiul intr-un mediu izolat sau fobie sociala.

Depresia poate aparea de exemplu atunci cand o persoana castiga o suma mare de bani intr-un timp scurt sau atunci cand pierde o suma mare de bani intr-un timp scurt. In primul caz, depresia apare datorita griilor suplimentare pe care banii le pot aduce si temerile privind pierderea banilor. In al doilea caz, depresia apare datorita obisnuitei. O persoana care a avut dintotdeauna o situatie financiara fericita si o pierde la un moment dat, ajunge in punctul in care nu mai stie cum sa iasa din situatia respectiva.

Pe scurt, depresia poate aparea atunci cand au loc schimbari drastice in viata sociala a unei persoane.

  1. Cauze de natura psihologice

Fiecare om este in continua schimbare, odata cu el schimbandu-se si psihicul sau. Datorita acumularilor psihologice de-a lungul anilor provocate de traume, suparari sau evenimente nefericite poate aparea depresia la un moment dat.

Mai exista o situatie in care o persoana mosteneste caracterul psihic slab al parintilor, astfel este predispusa la aparitia depresiei.

  1. Cauze de natura emotionala

Depresia apare cel mai des datorita naturii emotionale ale omului. Despartirile, pierderea persoanelor dragi, frica sau alte emotii puternice pot provoca aparitia depresiei sau ale tulburarilor de stres post traumatic.

In aceste cazuri, este mai greu de tratat, deoarece tine de trecerea peste astfel de evenimente neplacute, sedinte de terapie antidepresive si probabil medicamente care pot ajuta in aceste situatii.

Simptome ale depresiei

Principalele simptome ale depresiei sunt tristetea, pesimismul, sentimentul de vinovatie pierderea interesului sau energie scazuta.

Acestea sunt usor de depistat si pot fi combatute in fazele incipiente prin activitati precum sport, film, iesiri la munte sau la mare.

Alte simptome mai greu de depistat sunt: capacitate redusa de concentrare, modificari in greutate, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, tulburari digestive si insomnie.

Dupa cum puteti observa, aceste simptome sunt semne ale unor boli fizice, reale si dureroase, de aceea stresul este foarte periculor, deoarece daca psihicul este la pamant, imediat urmeaza si fizicul.

Metode de prevenire sau tratament ale depresiei

Atunci cand ne gandim la tratament pentru depresie, automat gandul ne sare la pastile fel de fel, medici specialisti si regim strict de viata. Intr-adevar, acestea sunt benefice dar de multe ori nu sunt de ajuns.

Am pus la cap o lista de sfaturi care ajuta impotriva depresiei:

  1. Apuca-te de un sport. Exercitiile fizice te energieaza si iti redau pofta de viata;
  2. Mananca in mod regulat fructe. Fructele sunt pline de vitaminte esentiale pentru prevenirea si tratarea depresiei;
  3. Creeaza-ti relatii noi. Iesi in lume si fa-ti prieteni noi. Fa cunostinta cu cat mai multa lume pentru a uita de problemele care te fac sa fii depresiv;
  4. Cere ajutorul unor specialisti. Un doctor psiholog iti poate prescrie un tratament potrivit nevoilor tale si este alaturi de tine pana cand depasesti boala;
  5. Incearca meditatia. Prin meditatie poti ajunge sa te cunosti mai bine si vei putea constientiza lucrurile cu adevarat importante;
  6. Incearca metode de relaxare. Mergi la saloane de masaj sau yoga pentru a reduce stresul;
  7. Incearca acopunctura. Vechile metode japoneze pot functiona pentru tine, deoarece elimina stresul muscular dar si psihic.

Nu uita ca medicul specialist este singurul care te poate ajuta. Poti sa citesti articole pe bloguri pentru a te interesa despre aceasta boala, insa depresia nu este o afectiune care poate trece in timp. Recomandarea noastra este doamna doctor psiholog Laura Catana, de la clinica de psihologie www.doctor-psi.ro. Aceasta clinica acopera o foarte mare parte dintre afectiunile psihice, iar personalul foarte bine instruit este alaturi de tine pana la capat.

Daca esti o persoana greu de convins, iata ce spun pacientii doamnei Dr. Laura Catana in acest articol.

Poti intra in legatura cu personalul clinicii doctor-psi.ro folosind urmatoarele date de contact:

Site: https://www.doctor-psi.ro/

Email: office@doctor-psi.ro

Telefon: 0746-287-101

Retele sociale: Facebook, Google+, Youtube, Instagram