Acasa Sanatate Știința simplă din spatele întrebării: “De ce funcționează măștile”?

Știința simplă din spatele întrebării: “De ce funcționează măștile”?

de admin

O cantitate tot mai mare de dovezi ne arată de ce purtarea măștilor este unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le putem face pentru a opri răspândirea COVID-19. Getty Images

  • CDC continuă să sfătuiască purtarea măștilor pentru a preveni răspândirea COVID-19.
  • Măștile funcționează prin crearea unei bariere fizice în calea răspândirii picăturilor respiratorii care conțin viruși.
  • Dovezi în creștere susțin eficacitatea acestora.
  • În timp ce mulți americani s-au opus purtării măștilor, experții spun că îngrijorările lor sunt nefondate.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) continuă să sfătuiască cu tărie purtarea măștilor pentru a preveni transmiterea SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

La 14 iulie 2020, directorul CDC, Dr. Robert Redfield, a declarat într-un comunicat de presa: „Acoperirile de față din pânză sunt una dintre cele mai puternice arme pe care trebuie să le încetinim și să oprim răspândirea virusului – în special atunci când sunt utilizate universal într-un cadru comunitar.”

În timp ce aceste recomandări au fost întâmpinate cu oarecare scepticism în rândul publicului, dovezile științifice continuă să arate că măștile funcționează.

În ceea ce privește motivele, experții spun că știința este destul de simplă.

De ce funcționează măștile de față

Se crede că transmiterea coronavirusului are loc prin picături respiratorii care sunt eliberate atunci când oamenii vorbesc, strănutează sau vorbesc, potrivit Dr. MeiLan Han , profesor de medicină în divizia de îngrijire pulmonară și critică de la Universitatea din Michigan.

Dacă aceste picături aterizează în gura sau nasul persoanelor din apropiere sau sunt inhalate în plămâni, o persoană poate contracta virusul.

Măștile creează o barieră fizică care prinde aceste picături și le împiedică să se răspândească atât de departe în aerul înconjurător, așa cum ar face în mod normal.

Han a spus că măștile devin și mai importante, deoarece o proporție semnificativă a persoanelor care primesc COVID-19 fie nu prezintă simptome, fie există o întârziere înainte ca simptomele să apară.

Studiile arată, totuși, că acești oameni pot transmite în continuare virusul oamenilor din jurul lor.

Datele sugerează că utilizarea acoperirilor feței poate ajuta la limitarea răspândirii bolii de către acești indivizi asimptomatici și presimptomatici, a spus Han.

Dovezi în creștere susțin eficiența măștii

În numărul din 14 iulie 2020 al Jurnalului Asociației Medicale Americane (JAMA), autorii au spus că „a sosit timpul” pentru purtarea universală a măștii.

În sprijinul opiniei lor, aceștia au indicat două studii de caz care au fost publicate în aceeași zi.

Primul studiu a arătat că o politică universală de purtare a măștii într-un sistem spitalicesc din Boston a redus transmiterea SARS-CoV-2.

Înainte de instituirea politicii de mască, noile cazuri în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății care aveau contact direct sau indirect cu pacienții creșteau exponențial.

După punerea în aplicare a politicii, totuși, proporția lucrătorilor din domeniul sănătății simptomatice care au dat rezultate pozitive la COVID-19 „a scăzut constant”, potrivit raportului.

Editorialul a vorbit în plus despre un raport în raportul săptămânal al CDC privind morbiditatea și mortalitatea (MMWR), care a arătat că purtarea unei măști părea să împiedice doi coafuri din Missouri să răspândească boala clienților lor.

Ambii stiliști continuaseră să vadă clienți timp de câteva zile după apariția simptomelor, dar purtau măști de față conform ordonanței guvernului local. Nouăzeci și opt la sută dintre clienții lor purtau și măști.

Dintre cei 139 de clienți pe care stilistii i-au văzut înainte de a fi diagnosticați, niciunul nu a dezvoltat simptome COVID-19 în perioada de urmărire. Niciunul dintre contactele lor secundare nu a dezvoltat simptome.

În plus, din cei 67 de clienți care au fost de acord să fie testați, niciunul nu a fost pozitiv pentru virus.

Răspunzând scepticilor

În ciuda dovezilor științifice care susțin purtarea măștilor, mulți americani și-au exprimat obiecții față de utilizarea lor.

L-am rugat pe dr. Vinisha Amin , medic de medicină spitalicească la Universitatea din Maryland Upper Chesapeake Health să contracareze unele dintre preocupările mai frecvent ridicate și miturile dezinformate care sunt răspândite în prezent.

1. Măștile nu funcționează

„Să dezintegrăm acel mit!” spuse Amin. „Măștile sunt utile și eficiente pentru a vă proteja pe dvs. și pe cei dragi de virus.”

„Există o mulțime de date științifice și cercetări care să contribuie la consolidarea acestei recomandări”, a adăugat ea.

„În lumea științifică, medicina bazată pe dovezi are prioritate și trebuie să punem încredere în medicii noștri și în comunitatea științifică atunci când fac astfel de recomandări, având în vedere că sunt pentru siguranța medicală / de sănătate a propriilor și a celor dragi”, a spus Amin.

2. Sunt atât de incomode de purtat

„Asta înseamnă că ați încercat doar o singură mască și ați renunțat rapid la găsirea uneia care funcționează bine”, a spus Amin.

„Da, pot crea umiditate, dar în această situație, purtați o mască de material din bumbac care este un material mai respirabil decât poliesterul”, a sfătuit ea.

„Da, s-ar putea să vă rănească urechile. În această situație, găsiți o mască în care banda elastică care se înfășoară în jurul urechii este acoperită cu pânză sau o bandă elastică mai moale care nu vă va irita pielea ”, a spus ea.

„Da, își aburesc ochelarii. Am aceeași problemă ”, a adăugat ea. „În această situație, așezați-vă ochelarii de vedere peste masca de pe puntea nasului pentru a vă menține masca în loc și, de asemenea, pentru a atenua ceața de sub ochelari.”

3. Mă îngrijorează faptul că dioxidul de carbon se acumulează și mă îmbolnăvește

„Nu există absolut niciun raționament științific care să susțină afirmația că există acumulări de dioxid de carbon datorate măștilor”, a spus Amin.

„Profesioniștii din domeniul sănătății, cum ar fi medicii și chirurgii noștri, folosesc de zeci de ani măști mai strânse și mai impenetrabile, totuși suntem încă capabili să respirăm prin ele”, a spus ea.

Ea a continuat, „Măștile permit oxigenul să pătrundă la fel de ușor pe cât permit dioxidului de carbon să pătrundă în afară”.

4. Nu sunt expus unui risc ridicat

Amin a recunoscut că cei mai vulnerabili oameni sunt cei cu afecțiuni comorbide sau cei care sunt imunocompromiși.

Ea a menționat, totuși, că „deși s-ar putea să fii sănătos și în formă, s-ar putea să nu fii nici măcar conștient de faptul că ai dobândit virusul și ai putea transmite încărcături virale mari celor dragi vulnerabili de acasă”.

„Toți suntem co-dependenți unul de celălalt pentru bunăstarea și sănătatea noastră ca comunitate”, a explicat ea.

Concluzie

Există dovezi din ce în ce mai mari că măștile funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19.

Măștile funcționează într-un mod foarte simplu prin captarea picăturilor care conțin virusuri pe care le emitem atunci când vorbim, tuse sau strănut.

Deși principiul din spatele măștilor este unul simplu, ele reprezintă o parte foarte importantă a conținutului bolii.

Experții spun că funcționează cel mai bine atunci când toți cooperăm și îi purtăm.

You may also like