Acasa Sanatate 4 moduri în care depresia poate afecta fizic creierul

4 moduri în care depresia poate afecta fizic creierul

de admin

Depresia este o tulburare mentală comună. La nivel global, peste 264 de milioane de oameni de toate vârstele suferă de depresie.

În timp ce depresia poate afecta o persoană psihologic, ea are și potențialul de a afecta structurile fizice din creier. Aceste schimbări fizice variază de la inflamație și restricție de oxigen, până la scădere efectivă.

Pe scurt, depresia poate afecta centrul de control central al sistemului nervos.

Pentru cei interesați să afle mai multe despre modul în care depresia poate afecta creierul fizic și despre modalitățile de a evita potențial aceste modificări, v-am prezentat totul.

Contracția creierului

Cele mai recente cercetări arată că dimensiunea anumitor regiuni ale creierului poate scădea la persoanele care suferă de depresie.

Cercetătorii continuă să dezbată ce regiuni ale creierului se pot micșora din cauza depresiei și cu cât. Dar studiile actuale au arătat că următoarele părți ale creierului pot fi afectate:

 • hipocamp
 • talamus
 • amigdala
 • frontal
 • cortexuri prefrontale

Cantitatea de reducere a acestor zone este legată de severitatea și durata duratei episodului depresiv.

De exemplu, în hipocampus, pot apărea modificări vizibile oriunde De la 8 luni la un an în timpul unei singure crize de depresie sau episoade multiple, mai scurte.

Acestea fiind spuse, atunci când o secțiune a creierului se micșorează, la fel și funcțiile asociate acelei secțiuni.

De exemplu, cortexul prefrontal și amigdala lucrează împreună pentru a controla răspunsurile emoționale și recunoașterea indicațiilor emoționale la alte persoane. Acest lucru poate contribui potențial la o reducere a empatiei la persoanele care au depresie postpartum (PPD) .

Inflamația creierului

Există, de asemenea, legături noi între inflamație și depresie. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă inflamația provoacă depresie sau invers.

Dar inflamația creierului în timpul depresiei este legată de timpul în care o persoană a fost deprimată. Un studiu recent a arătat că persoanele depresive pentru mai mult de 10 ani au prezentat cu 30 la sută mai multe inflamații comparativ cu persoanele depresive pentru mai puțin timp.

Ca urmare, inflamația semnificativă a creierului este mai probabil să fie relevantă în tulburarea depresivă persistentă.

Deoarece inflamația creierului poate provoca moartea celulelor creierului, acest lucru poate duce la o serie de complicații, inclusiv:

 • contracție (discutată mai sus)
 • funcția scăzută a neurotransmițătorilor
 • capacitatea redusă a creierului de a se schimba pe măsură ce persoana îmbătrânește (neuroplasticitate)

Împreună, acestea pot duce la disfuncții în:

 • dezvoltarea creierului
 • învăţare
 • memorie
 • starea de spirit

SONDAJUL CITITORILORVă interesează informații despre sănătatea mintală? Raspunde la un chestionar rapid

Ajutați-ne să îmbunătățim resursele de sănătate mintală și emoțională pe care le oferim cititorilor noștri. Ar trebui să dureze doar 5 minute.

Restricția oxigenului

Depresia a fost legată de reducerea oxigenului din organism. Aceste modificări pot fi cauzate de modificări ale respirației cauzate de depresie – dar care este pe primul loc și o determină pe cealaltă rămâne necunoscută.

Un factor celular produs ca răspuns la creierul care nu primește suficient oxigen (hipoxie) este crescut în celulele imune specifice găsite la persoanele cu tulburare depresivă majoră și tulburare bipolară.

În general, creierul este extrem de sensibil la reducerea oxigenului, ceea ce poate duce la:

 • inflamaţie
 • leziuni ale celulelor cerebrale
 • moartea celulelor cerebrale

După cum am aflat, inflamația și moartea celulară pot duce la o serie de simptome asociate cu dezvoltarea, învățarea, memoria și starea de spirit. Chiar și hipoxia pe termen scurt poate duce la confuzie, la fel ca ceea ce se observă la excursioniștii de mare altitudine.

Dar s-a demonstrat că tratamentele cu cameră de oxigen hiperbară, care cresc circulația oxigenului, ameliorează simptomele depresiei la oameni.

Schimbări structurale și conjunctive

Efectele depresiei asupra creierului pot duce, de asemenea, la schimbări structurale și conjunctive.

Acestea includ:

 • Funcționalitate redusă a hipocampului. Acest lucru poate duce la afectarea memoriei.
 • Funcționalitate redusă a cortexului prefrontal. Acest lucru poate avea ca rezultat împiedicarea persoanei să facă lucrurile (funcția executivă) și să îi afecteze atenția.
 • Funcționalitate redusă a amigdalei. Acest lucru poate afecta direct starea de spirit și reglarea emoțională.

Potențialul unei disfuncții persistente în memorie, funcție executivă, atenție, dispoziție și reglare emoțională există după crize de depresie de lungă durată.

Prevenirea sinuciderii

 1. Dacă credeți că cineva prezintă un risc imediat de auto-vătămare sau de rănire a altei persoane:
 2. Apelați 112 sau numărul de urgență local.
 3. Rămâneți cu persoana respectivă până la sosirea ajutorului.
 4. Îndepărtați armele, cuțitele, medicamentele sau alte lucruri care pot provoca daune.
 5. Ascultă, dar nu judeca, certă, amenință sau țipă.
 6. Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți vă gândiți la sinucidere, obțineți ajutor de la o linie telefonică directă de prevenire a crizei sau sinuciderii.

Cum pot ajuta la prevenirea acestor schimbări?

Deși există o serie de modalități de a trata simptomele depresiei, acești pași au potențialul de a preveni sau minimiza modificările enumerate mai sus.

Câteva exemple includ:

Cerând ajutor

Este foarte important să fii dispus să ceri ajutor. Din păcate, stigmatul din jurul bolilor mintale este un obstacol major în calea obținerii ajutorului de către oameni, în special în rândul bărbaților.

Când înțelegem că depresia este o boală fizică – așa cum am arătat mai sus – poate ajuta societatea să se îndepărteze de aceste stigme.

Dacă ai depresie, amintește-ți că nu e vina ta și nu ești singur.

Cognitive și de grup de terapie , în special cele care încorporează tehnici de mindfulness-detensionare, poate fi o resursă excelentă pentru a găsi sprijin și depășirea acestor stigmate. S-a demonstrat chiar că ajută la tratarea simptomelor depresiei.

Luarea de antidepresive

Dacă în prezent aveți un episod depresiv, antidepresivele pot ajuta la prevenirea modificărilor fizice care pot apărea. Ele pot fi ajutoare eficiente în gestionarea acestor efecte fizice, precum și a simptomelor depresiei.

O combinație de psihoterapie și antidepresive poate fi incredibil de eficientă atât în ​​combaterea schimbărilor fizice, cât și în a vă ajuta să faceți față simptomelor.

Reducerea stresului

Dacă în prezent nu sunteți deprimat, cel mai bun mod de a preveni aceste modificări ale creierului este de a preveni apariția unui episod depresiv.

Există dovezi considerabile care leagă stresul psihologic de inițierea episoadelor depresive în multe forme de depresie.

Pur și simplu să ceri cuiva să scadă cantitatea de stres din viața lor poate părea imposibil sau descurajant – dar există de fapt câteva schimbări simple și scurte pe care le poți face pentru a-ți reduce stresul.

You may also like