Fiecare dintre noi face tot posibilul ca în căminul său curăţenia şi igiena să fie mereu respectate. Sunt însă lucruri în casă unde, oricât de meticuloasă ai fi, bacteriile sunt prezente.Unul dintre cele mai folosite obiecte de bucătărie este de 200.000 de ori mai murdar decât colacul vasului de toaletă, cele 10 milioane de bacterii aflate pe 2,5 centimetri pătraţi din suprafaţa lui prezentând riscul sindromului Guillaun-Barré, care poate duce în final la paralizie. Descoperiarea cercetătorilor americani se referă la buretele de vase, experţii identificând legături între bacteriile de pe bureţi, cârpe şi suporturile din lemn pentru tăiat.Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, Statele Unite a spus că vasul de toaletă este unul dintre cele mai curate locuri din casă şi că ar trebui să ne îngrijoreze mai mult alte lucruri din casă, precum bureţii, pungile de cumpărături refolosibile şi cârpele de vase. Potrivit oamenilor de ştiinţă ar fi mai sănătos, în funcţie de concentraţia bacteriilor, să tăiem legumele pe un vas de toaletă decât pe un suport din lemn de bucătărie, rezultatele analizelor arătând că există aproximativ 10 milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri pătraţi din suprafaţa unui burete de bucătărie şi un milion de bacterii pe aceeaşi suprafaţă a unei cârpe de vase.Hugh Pennington, unul dintre microbiologii de vârf ai Marii Britanii şi John Oxford, profesor de virusologie la Universitatea din Londra şi preşedintele Consiliului de Igienă, comitet care compară standardele de igienă din lumea întreagă, au confirmat faptul că bucătăria, în special buretele de vase, se numără printre cele mai murdare spaţii din casă. Consiliul respectiv a examinat mostre din case din nouă ţări diferite şi a descoperit că 21 la sută din cârpele de bucătărie considerate curate conţin, de fapt, cantităţi ridicate de substanţe contaminante.
Bucătăria este, poate, cel mai important spațiu al locuinței tale. Aici au loc multe dintre activitățile zilnice – gătit, mâncat,...
Read more